Насоси для харчової промисловості

Дата: 28 Чер 2022

Категорія:

Харчові насоси

Сучасні насоси для промисловості є технологічно досконалими пристроями, які можна використовувати в різних видах виробництва. Вони використовуються в хімічній, косметичній, енергетичній, паперовій, металургійній, фармацевтичній і навіть харчовій промисловості. Особливо останні характеризуються низкою унікальних властивостей, завдяки чому вони вважаються одними з найбільш передових на ринку.

Насоси для харчової промисловості, перш за все, повинні відповідати гігієнічним вимогам. На практиці це означає, що деталі машин, які безпосередньо контактують з харчовими продуктами, повинні мати спеціальні дозволи, в яких зазначено, що матеріал, який використовується в цій конструкції, може мати такий контакт. У випадку зовнішньої торгівлі в межах Європейського Союзу або Сполучених Штатів потрібен  сертифікат, виданий Управлінням з контролю за продуктами і ліками (FDA), американським державним органом, що займається контролем харчових продуктів.

Загалом харчові насоси мають такі особливості:

всі елементи харчових насосів повинні бути виготовлені з матеріалів, дозволених для контакту з готовою їжею та напівфабрикатами, що використовуються у процесі виробництва,

харчові насоси повинні легко очищатися , харчові насоси повинні легко та швидко розбиратися для ручного очищення або мати спеціальну конструкцію, що дозволяє очищати в закритій системі CIP (Cleaning In Place), і навіть для особливо вимогливих застосувань стерилізації парою.

харчові насоси характеризуються спеціальними з'єднаннями, що використовуються в якості стандарту, що дозволяють гігієнічне та швидке підключення насосів до насосної системи, найбільш часто використовувані типи харчових з'єднань у нашій країні: DIN11851, SMS, Tri-Clamp та фланці відповідно до. DIN.

Харчові насоси, на додаток до загальних вимог, викладених вище, повинні відповідати багатьом іншим додатковим критеріям, таким як:

- делікатний процес транспортування продуктів, структура яких не може бути пошкоджена,

- здатність працювати в умовах коливань технологічних температур,

- здатність до самоаспірації рідин з підвищеною щільністю, в'язкістю і вмістом великих включень,

- висока хімічна стійкість - широкий спектр перенесених продуктів і хімічних речовин, що використовуються під час очищення CIP

Очищення та технічне обслуговування насосів також є дуже важливими, оскільки в деяких випадках для окремих насосних модулів потрібні дуже детальні методи очищення, наприклад, стерилізація парою. Тому має бути можливість швидко розібрати й дістатися до всіх елементів, які потребують очищення.

Серед харчових насосів, які використовуються на підприємствах, найчастіше застосовують чотири типи пристроїв. Це відцентрові, рідинно-кільцеві  і харчові насоси об’ємного типу(найчастіше це кулачкові та імпелерні). Особливо останні характеризуються точною і дуже делікатною обробкою перекачуваного продукту. Не дивно, що вони використовуються не тільки в пивоварінні та переробці овочів і фруктів, але і в молочній і навіть фармацевтичній промисловості. Насоси для харчової промисловості з лопатевою конструкцією є досить рідкісним типом об'ємних насосів, але для деяких матеріалів - особливо високов'язких рідин - вони можуть бути незамінними. Зараз важко уявити перекачування вершків, карамелі чи навіть йогурту, закритого пізніше в пластикових контейнерах, через інші, менш точні пристрої.

Відцентрові насоси

Харчові відцентрові насоси отримали свою назву через застосовувану в їх роботі відцентрової сили. Іншими словами, тиск створюється відцентровою силою, яка є наслідком дії лопатей колеса на рідину. 

Одні з найнадійніших харчових відцентрових насосів  є насоси польського виробника Spomasz Zamość S.A.

ТОВ Компанія ЗІКО та виробник насосного обладнання Spomasz Zamość S.A  пропонують величезну лінійку відцентрових харчових насосів, продуктивністю від 3,5 до 200 м³

Рідинно-кільцеві харчові насоси

Рідинно-кільцеві харчові насоси призначені для роботи в умовах дефіциту або тимчасової нестачі перекачуваного продукту. Насос може відсмоктувати рідину з трубопроводу, частково заповненого рідиною, відсмоктувати мийні засоби з бака або пристрою, повністю видаляючи їх у процесі промивання, що запобігає утворенню осаду на стінках пристроїв, що очищаються.

Нормальним робочим станом насоса є перекачування суміші повітря, піни та рідини.

ТОВ «Компанія «ЗІКО та виробник насосного обладнання Spomasz Zamość S.A. пропонує два типорозміри таких насосів  LR20 та LR 40. Основне призначення яких повернення CIP-розчинів після миття обладнання.

Насоси харчові об’ємного типу

У насосах об’ємного типу певна кількість рідини витісняється із зони всмоктування - за рахунок переміщення, обертання або складного переміщення (зміщення та обертання) робочого елемента, такого як поршень, лопатка або крильчатка - в зона розвантаження. Слід пам’ятати, що зони всмоктування та нагнітання належним чином закриті.

За своєю конструкцією об'ємні насоси поділяються на насоси з таким рухом: зворотно-поступальний рух робочого вузла (поршневий, багатопоршневий і діафрагмовий), поворотно-поворотний робочий вузол (лопатевий), а також обертальний рух робочий елемент (лопатка, шестерня, кулачок, гвинт, черв'як і лабіринт). Іншими типами об’ємних насосів є циркуляційні насоси (трубчасті об’ємні насоси, капсульні насоси) або прецесійні (коливальні та обертові) робочі агрегати (наприклад, дисковий об’ємний насос).

Кулачкові насоси

Кулачковий харчовий насос,  являє собою групу насосів, робочим органом яких є ротор. У кулачковому харчовому насосі є два ротора або кулачки. Кулачки можуть мати різноманітну форму залежно від передбачуваного використання насоса та необхідних характеристик насоса.

Принцип роботи кулачкового харчового насоса дуже простий. Ротори, що обертаються, відкривають і закривають утворені між ними транспортні камери, створюючи негативний тиск на стороні всмоктування і витісняючи рідину на стороні нагнітання. Цей режим роботи відносить лопатеві насоси до групи об’ємних насосів.

ТОВ Компанія ЗІКО пропонує кулачкові харчові насоси для підприємств харчової галузі підприємств.

Імпелерний насос з гнучким імпеллером

Імпелерний харчовий насос  є насосом об’ємного типу з робочим колесом з гнучкими лопатями імпелера, ексцентричне кріплення якого дає можливість диференціювати об'єм між лопаткою і корпусом - на стороні всмоктування простір більше і поступово звужується на стороні нагнітання, з найменший об'єм простору, який необхідно засунути в напірну трубу.

Така конструкція насоса забезпечує стабільний потік середовища (мінімізуючи пульсацію), а також дає можливість нагнітати середовище м’якими і твердими частинками без їх розтирання.

Насос дозволяє перекачувати середовище в двох напрямках - після зміни напрямку обертання двигуна.

Насос приводиться в рух асинхронним трифазним двигуном з встановленими термісторами, з можливістю використання частотного перетворювача, що дозволяє плавно регулювати потужність.

ТОВ Компанія ЗІКО пропонує імпелерні харчові насоси для підприємств  харчової галузі підприємств.

Сподіваємося що ця стаття була корисною для Вас. Та сподіваємось на плідну співпрацю.

Наші контакти


Залишити коментар


Ваш коментар буде опубліковано протягом 24 годин

Коментарі


Розсилка