Насоси для в'язких продуктів активно застосовуються в харчовій промисловості. За допомогою них здійснюється перекачування сировини різної консистенції: від рідин, щільність яких практично не відрізняється від води, до пастоподібних сумішей.
Конструкція насосів для харчових сумішей визначається особливими вимогами для обладнання, задіяного при контакті з харчовими продуктами:
- матеріали корпусу і контактних частин насоса повинні вироблятись з матеріалів, нейтральних по відношенню до субстанцій, що перекачуються;
- будова насоса для харчової промисловості повинна дозволяти підтримувати гігієну на виробництві. Тому їх полірують електролітичним методом для створення ідеально гладкої та гігієнічної внутрішньої поверхні;
- процес дезінфекції насосних камер і трубопроводу, а також видалення залишків рідин, що перекачуються повинен бути швидким і легким.
Польська фірма гігієнічного насосного обладнання Spomasz відмінно поєднує в собі всі ці вимоги, і є однією з найпопулярніших марок харчових насосів в Європі.
Особливості насосів для в'язких рідин Spomasz
Компанія Spomasz вже 35 років спеціалізується на виробництві відцентрових насосів для харчових продуктів. У насосах такого типу основним рушійним елементом для рідини є робоче колесо. Воно переносить в рідину енергію, отриману від електромотора, збільшуючи момент імпульсу рідини і тиск в ній, що призводить до появи всмоктувального ефекту на впуску насоса. Продуктивність відцентрового насоса для харчових продуктів визначається продуктивністю електроприводу, який обертає колесо. Цим він відрізняється від об'ємних насосів, потужність яких виражається в отриманому тиску рідини.
Насоси Spomasz мають широкий спектр унікальних властивостей, які дозволяють їм не впливати на структуру і властивості рідин, що перекачуються і забезпечувати високий ККД, що особливо важливо для харчового виробництва:
- корпуси і патрубки насосів виготовляються з холоднокатаної кислотостійкої сталі і мають шершавість не більше 0.8 мкм, що робить устаткування гігієнічним і спрощує процес миття та дезінфекції;
- робочі колеса насосів для в'язких рідин Spomasz (за винятком серії GA) мають відкриту конструкцію, а також ідеально збалансовані статично, що підвищує термін експлуатації обладнання;
- гігієнічні патрубки, що застосовуються в насосах, забезпечують безпечне з'єднання елементів насосної системи за стандартом DIN 11851, а також простий монтаж насоса на виробництві;
- двополюсні електродвигуни, що застосовуються в насосах для харчової промисловості Spomasz, стійкі до дії бризок і мийці обладнання, і відповідають всім вимогам до роботи в середовищах з великою вологістю.
Поєднання цих особливостей призвело до того, що сьогодні насоси для в'язких рідин Spomasz широко застосовуються в наступних сферах виробництва:
- молочна промисловість: виробництво кисломолочних продуктів, згущеного молока та морозива;
- м'ясна промисловість: відкачування крові, подача розсолів та інших рідин;
- виробництво безалкогольних напоїв;
- винокуріння, пивоваріння, виробництво спирту;
- виробництво дріжджів;
- перекачування гарячої та холодної води;
- фармацевтична і медична промисловість;
- косметика і парфумерія;
- виробництво побутової хімії.
Серії насосів Spomasz і сфери їх використання
На сьогоднішній день компанія Spomasz виробляє кілька серій насосів для в'язких харчових продуктів, кожна з яких має свої особливості:
Єдині насоси, виконані із сталі AISI 304. Оснащуються закритим робочим колесом. Класичне насосне обладнання для застосування в молочній промисловості.
Серія GH
Відцентрові насоси, призначені для транспортування рідин в'язкістю до 1000 сР із збереженням їх максимальної безпеки і стерильності. Застосовуються в фармації, виробництві молочних продуктів і фруктових соків.
Насоси з відкритим робочим валом, призначені для перекачування рідин з масовою часткою сухої речовини до 50% і температурою до 95 градусів. Оснащуються м'яким графітовим ущільнювачем і придатні для роботи в системах з невеликим тиском вакууму.
Насоси з відкритим робочим валом, призначені для перекачування рідин з масовою часткою сухої речовини до 50% і температурою до 95 градусів. Мають збільшену висоту підйому, що дозволяє застосовувати їх для перекачування рідин в теплообмінниках трубчастого або пластинчастого типу, а також інших системах з великим опором.
Найбільша серія лопатевих насосів для харчової промисловості, яка застосовується для роботи з харчовими сумішами в'язкістю до 1000 сР: виробництво молочних продуктів та морозива, фруктових соків, спиртних напоїв. Також ці насоси знайшли своє застосування в фармації, при перекачуванні очищеної води і в системах CIP.
Кулачкові насоси для харчової промисловості, що застосовуються для транспортування дуже в'язких рідин (більше 10000 сР): кетчупи, харчові концентрати, плавлені сири, йогурт. Такий насос здатний зберігати суспензію з м'яких, твердих частинок (наприклад, шматочки фруктів) без їх руйнування.
Застосовується для систем очищення CIP для видалення зайвої води і підведення необхідних технологічних рідин. Володіє функцією само всмоктування і великою потужністю.
Устаткування, призначене для змішування декількох потоків рідини. Застосовується для середовищ, які при змішуванні агресивно реагують один з одним, виробляючи екзотермічні реакції з великим виділенням тепла, або утворюючи гель.