Дата: 12 Кві 2019

Категорія: Очищення води , Новини компанії ,

Аналіз води

Якість питної води в багатьох регіонах України не відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною". Тому бажання людини дізнатися про склад рідини, яку вона вживає в питних цілях є цілком логічним. Саме тут приходять на допомогу лабораторії, які проводять аналіз питної води, показники якого демонструють її якість. 

Компанія «ЗІКО» проводить безкоштовний аналіз води на 12 ключових показників у власній лабораторії. У разі виникнення запитань Ви можете проконсультуватися з нашими спеціалістами, звернувшись через розділ «Контакти».

Важливим питанням після отримання результату аналізу, є його правильне трактування. Розуміння показників аналізу питної води надзвичайно важливе. Отже, про що ж говорять показники аналізу води зі свердловини або водогону?

Загальний аналіз води

Гігієнічну оцінку безпечності та якості питної води здійснюють за такими показниками:

  1. епідемічної безпеки (мікробіологічні, паразитологічні);
  2. санітарно-хімічними (органолептичні, фізико-хімічні, санітарно- токсикологічні); 
  3. радіаційними.

Склад води за показниками епідемічної безпеки та санітарно-хімічними та радіаційними показниками повинен відповідати вимогам державних стандартів та санітарного законодавства.

Перевірку води на показники епідемічної безпеки проводять в лабораторіях СЕС, водоканалу та ін. сертифікованих установах.

В основному хімічні лабораторії якості води перевіряють органолептичні та фізико-хімічні показники.

До органолептичних показників безпечності та якості питної води належать: запах, смак і присмак, забарвленість, каламутність.

До фізико-хімічних показників – твердість, залізо загальне (розчинене, нерозчинене), азотовмісні сполуки (амоній, нітрити, нітрати), гідрогенкарбонати, хлориди, сульфати, загальна мінералізація, рН тощо.

Твердість води визначають за кількістю солей кальцію і магнію в ній. Вода, з високим показником твердості непридатна майже для всіх галузей виробництва. Так, наприклад, тверду воду не можна використовувати для прання білизни, миття шерсті і фарбування тканин, бо в ній мило втрачає свою мийну здатність. Це пояснюється тим, що розчинний у воді стеарат натрію С17Н35COONa, який становить головну складову частину мила, переходить у нерозчинний стеарат кальцію (або магнію), утворюючи так зване кальцієве (або магнієве) мило.

Залізо у воді в тій чи іншій формі може бути присутнім абсолютно в будь-яких джерелах. Найчастіше вони зустрічаються в таких формах: 

  • Двовалентне залізо. Це повністю розчинене залізо і вода при цьому залишається прозорою. Але якщо дати воді відстоятися, то залізо окислюється і йде в осад.
  • Тривалентне залізо. Таке залізо не розчиняється у воді, і рідина спочатку має жовтуватий колір. При попаданні кисню, в воді з'являється осад у вигляді пластівців.
  • Органічні сполуки заліза. Залізо в такій формі, як правило розчинне або має колоїдну форму. Це зв’язане залізо, що створилось з’єднанням з органічними речовинами, такими як таніни чи гумусова кислота. Таке залізо може бути безколірним, жовтуватим чи оранжевим. Воно має назву органічне або складне. Даний вид заліза відноситься до заліза, видалити яке з води найскладніше. 
  • Є ще «бактеріальне залізо». Деякі види бактерій (залізисті бактерії) використовують залізо у метаболічних процесах. Бактеріальне залізо може бути волокнистим або драглистим. Інколи таке залізо створює певну плівку.

Часто поруч з залізом ми спостерігаємо надлишки марганцю, який при тривалому споживанні чинить суттєвий негативний вплив на організм людини. Показник вмісту марганцю в воді не повинен перевищувати: Україна: 0,05 мг/л (ДСанПіН); ЄС: 0,05 (0,1) мг / л (ВООЗ).

Амоній є початковим продуктом розкладання органічних азотовмісних (у тому числі білкових) речовин. Наявність амонію в воді в кількостях, що перевищують 0,5 мг / л при місцевому водопостачанні, в багатьох випадках розцінюється як показник небезпечного в епідеміологічному відношенні свіжого забруднення води органічними речовинами тваринного походження. 

Показником давнішого забруднення є солі азотистої кислоти - нітрити, які представляють собою продукти окислення аміаку під впливом мікроорганізмів в процесі нітрифікації. При централізованому водопостачанні нітрити в кількостях, що перевищують 0,5 мг / л, свідчать про можливе забруднення води органічними азотовмісними речовинами біологічного походження.

Солі азотної кислоти - нітрати - кінцеві продукти мінералізації органічних азотовмісних речовин. Наявність у воді нітратів без амонію і солей азотистої кислоти вказує на завершення процесу мінералізації і при високому їх вмісті у воді свідчать про давнє забрудненні її. Одночасне вміст у воді всіх трьох компонентів - амонію, нітритів і нітратів - свідчить про незавершеність процесу мінералізації і небезпечному в епідеміологічному відношенні забрудненні води. Підвищений вміст нітратів у воді може бути також мінерального походження за рахунок розчинення грунтових солей, наприклад, селітри. Необхідно пам'ятати, що високий вміст нітратів у питній воді незалежно від їх походження може викликати в організмі захворювання (водно-нітратну метгемоглобінемію), яке вражає переважно дітей в ранньому віці. Допустимий вміст нітратів у воді при централізованому водопостачанні - 50 мг / л.

Як вже зазначалося, ЗІКО проводить безкоштовний аналіз води. За детальнішою інформацією зверніться до наших спеціалістів у розділ «Контакти».


Залишити коментар


Ваш коментар буде опубліковано протягом 24 годин

Коментарі


Розсилка